Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold
23. september 2021 Af Sabrine Mønsted

Ringe pensionsafkast hos PFA  

PFA, landets største pensionskasse, skraber bunden i ny analyse, når det kommer til at skaffe afkast til deres kunder, heriblandt medlemmer af Forbundet Kultur og Information. Hovedbestyrelsen skal inden for det næste halve år tage stilling til, om pensionen skal sendes i udbud.

Foto Unsplash

I en analyse af pensionssektorens afkast fra september 2020-2021 fra en uafhængig investeringsekspert kommer PFA på en sidsteplads af de 17 selskaber i analysen.

PFA’s koncerninvesteringsdirekør Kasper A. Lorenzen medgiver, at PFA ikke kan løbe fra konklusionen, men mener, at undersøgelsesmetoden måler skævt, fordi »den er hård ved unoterede investeringer, som vi har mange af«, som han siger i en artikel på Finans.dk

PFA forvalter medlemmerne af Forbundet Kultur og Informations pensionsmidler, og forbundets hovedbestyrelse skal i løbet af det kommende halve år tage stilling til, om medlemmernes pension skal sendes i udbud, da aftalen med PFA udløber i 2022. Sidst aftalen blev genforhandlet, var i 2017, og her genvalgte hovedbestyrelsen PFA, der tidligere har klaret sig bedre.

Kan analysen betyde, at KI’s hovedbestyrelse nu vil sende medlemmernes pension i udbud?

- I overvejelsen om, hvordan vi sikrer vores medlemmer den bedst mulige aftale, er udbud altid en mulighed, vi drøfter, når aftalen står til at løbe ud. Den bedst mulige aftale baserer sig på en række pensionsmålsætninger, hvor afkast naturligvis indgår som væsentlig parameter, siger formand for Forbundet Kultur og Information Tine Segel.

Hvilke målsætninger udover afkast spiller ind på jeres beslutning?

- Det handler om, at der skal være en etisk og bæredygtig tilgang i valget af investeringer, en solidarisk tankegang – både i forhold til, at fællesskabet løfter solidarisk i forsikringsdækninger, og at vi kan rumme alle uanset baggrund, således at privatansatte og ledige uden pensionsaftale kan blive en del af forbundets aftale. Så er det også vigtigt, at pensionsaftalen understøtter, at flest mulige kan blive i deres job, for eksempel ved sygdom. Samtidig med, at en åben, proaktiv og løbende dialog fra leverandøren skal sikre, at pensionsaftalen ikke taber i værdi.

 Aftalen med PFA udløber i 2022, hvad sker der konkret herfra?

- Vi skal inden for det næste halve år tage stilling til, om vi sender medlemmernes pension i udbud.  Hovedbestyrelsen trækker både på kompetencer i sekretariatet, en ekstern pensionsrådgiver og er i løbende dialog med PFA om vores aftale. Da vi sidst fornyede aftalen med PFA, aftalte vi at holde to årlige partnerpanelmøder. Næste gang er i oktober, og her har vi dagsordensat undersøgelsen om afkast, siger Tine Segel.