Gå til sidens indhold

Lønforhandling i krisetid

Tag lønsamtalen, selvom lønstigningerne er aflyst på grund af corona. Det kan komme dig til gode, når lønforhandlingerne genoptages.

Der er gode grunde til at gå i dialog om den værdi, du skaber for virksomheden, også i coronatider

Coronakrisen er for nogle virksomheder også en økonomisk krise. Er du ansat i en virksomhed med en presset økonomi, kan det være at du tænker, at den årlige lønforhandling nok må springes over i år? 

Det er klart, at du ikke bare kan ignorere, hvis virksomheden er i krise, men det er ikke ensbetydende med, at du ikke bør have en lønforhandling.

Dialogen vil komme dig til gode

Der er stadig brug for de gode kvalifikationer, måske mere end nogensinde, så sørg for at arbejdsgiveren ved, hvad du kan. Det er din værdi for virksomheden, der tæller. Krisen bringer sandsynligvis både nye og flere opgaver med sig, så der er afgjort en god grund til at bede om en lønsamtale. Se hele tiden på din individuelle situation og hent dine argumenter dér.

Selv hvis din arbejdsgiver ikke kan give dig en lønstigning fordi virksomheden har afblæst dem på grund af krisen, er det vigtigt at have en fremadrettet dialog med din chef om dine opgaver, kompetencer og lønudvikling. Selvom du måske ikke kan få noget hjem i kroner og ører her og nu, vil dialogen komme dig til gode, når lønforhandlingerne genoptages.

Råd til lønforhandlinger

  • Forbered dig godt. Undersøg din markedsværd og bliv skarp på dine bedste argumenter.

  • Det kan virke fristende at opremse alle dine dyder. Men nøjes med to (eller højst 3) virkelig gode argumenter for dit lønkrav. Din forhandling er kun så god som det svageste led.
  • Hav en forståelse for rollerne. Anerkend at chefen har sine udfordringer, men bring samtalen tilbage til din banehalvdel og gentag dine gode argumenter.
  • Et ”nej” fra den chef bør betragtes som starten på forhandlingen. Du kan godt blive ved med at gentage dit krav og dine argumenter stille og roligt.
  • Hav eventuelt et alternativ til løn med, men bring det kun på bane, hvis der ikke er lønkroner at hente i år.

Brug forbundets lønberegner og lønstatistik, når du skal finde din markedsværdi (kræver medlemslogin)

I november 2020 kunne vi berette, at de privatansatte medlemmer generelt har fået flotte lønstigninger i perioden september 2019-september 2020 på trods af corona.

Husk at du altid kan kontakte Rådgivning og Forhandling, hvis du har brug for sparring om din løn eller lønforhandling.