Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold

Kritik af forslag om at sænke dagpengesatsen for nyuddannede

Akademikernes formand Lars Qvistgaard kalder regeringens forslag om at sænke dagpengesatsen for dimittender for et generationstyveri. KI’s formand Tine Segel ærgrer sig også over forslaget, som vil skabe usikkerhed blandt unge.

Nyuddannede på dagpenge skal have færre penge mellem hænderne, hvis det står til regeringen.

Regerings udspil til, hvordan man får 10.000 flere i arbejde møder hård kritik fra a-kasser og fagforeninger, fordi regeringen blandt andet vil sænke dagpengesatsen for dimittender og forkorte dagpengeperioden for denne gruppe til et år i stedet for de nuværende to år.

Tine Segel, formand i Forbundet Kultur og Information, mener ikke, at det giver mening at skære i nyuddannedes dagpenge.

- Dagpenge er særligt vigtigt i overgangen fra studie til job. Vi må sikre unges rettigheder - ikke skaber usikkerhed. Det skylder vi de næste generationer, siger hun.

Forslaget kritiseres også af KI’s hovedorganisation Akademikerne.

”Det er under al kritik, at Socialdemokratiet foreslår at skære i de nyuddannedes dagpenge trods gentagne løfter om det modsatte. Regeringen får ikke dagpengesystemet ud af sin krise, ved at tage fra nogle grupper og give til andre. Hvis socialdemokraterne sender regningen for politikernes nedskæringer til de nyuddannede, risikerer vi, at dem der skal betale for dagpengesystemet i fremtiden, aldrig melder sig ind. Vi har brug for reelle investeringer, ikke kortsigtede hovsaløsninger,” siger formand i Akademikerne Lars Qvistgaard, der ikke er enig i regeringens argumentation om, at det vil få de unge hurtigere i job, hvis man skære på deres dagpenge.

“Der er intet belæg for, at dagpengenedskæringer får de nyuddannede hurtigere i job. Det var ikke tilfældet, da man sidst skar dimittendsatsen i 2017, og det bliver heller ikke tilfældet, hvis de gør det igen,” siger han.

Forslag om dagpengeforringelser

I følge regeringens forslag skal dagpengesatsen for nyuddannede dimittender, den såkaldte dimittendsats, sænkes til 9.500 kroner månedligt for ikkeforsørgere under 30 år og til 12.000 kroner pr. måned for ikkeforsørgere over 30 år.

I dag kan man som nyuddannet modtage 13.815 kroner i dagpenge om måneden. Har man børn, er man berettiget til 15.844 kroner, og det vil regeringen ikke ændre.

Desuden skal dimittendernes ordinære dagpengeperiode, ifølge regeringen, reduceres fra to til ét år.

Regeringen mener, at unge skal have bedre mulighed for tilknytning til arbejdsmarkedet under deres studietid.

Det skal ske ved at øge det månedlige fribeløb, som kan tjenes ved siden af ens SU, med 4000 kroner om måneden. I dag er fribeløbet på 13.711 kroner per måned.