Forbundet Kultur og Information har den 12. maj gjort Kulturministeriet opmærksom på, at der desværre er episoder, hvor personalet chikaneres endda meget groft på grund af krav om coronapas på bibliotekerne.
Siden bibliotekerne genåbnede den 21. april, har der været flere episoder, hvor borgere er blevet vrede over, at de nu mødes med et krav om at fremvise coronapas, hvis de skal på biblioteket.
(Læs nyheden Mette Frederiksens lejesvende)
Det billede tegnede sig tidligt på baggrund af de første meldinger fra tillidsrepræsentanter, hvor personalet oplevede at blive kaldt eksempelvis nazister eller Mette Frederiksens lejesvende. Billedet med vrede borgere er dog ikke ensartet. I nogle kommuner har personalet oplevet endda ret voldsomme konflikter, mens andre steder ikke oplever, at kravet om coronapas giver samme problemer.
Forbundet Kultur og Information vurderer, at det fortsat er for tidligt til, at man kan give et samlet billede af omfanget af disse episoder, og forbundet opfordrer derfor til, at medlemmerne kontakter forbundet, hvis de oplever problemer. Formand Tine Segel følger situationen tæt.
- For jeg er chokeret over de eksempler, vi har hørt fra vores tillidsrepræsenter om vrede borgere, der overfuser personalet. Min opfordring er, at vi som borgere ikke må lade vrede og frustrationer gå ud over medarbejderne. Det er helt urimeligt, fordi de bare passer deres arbejde under nogle ret svære omstændigheder, siger hun.
Forbundet er i dialog med både tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter og opfordrer til, at man tager dialogen med ledelsen om, hvordan man kan håndtere episoderne.
- Vi har desuden den 12. maj i forbindelse med et sektorpartnerskabsmøde meddelt Kulturministeriet, at der har været episoder, hvor medarbejderne på bibliotekerne oplever meget vrede borgere i forbindelse med kravet om fremvisning af coronapas, siger formand Tine Segel.
- For mig er det uacceptabelt, at medarbejderne udsættes for chikane, fordi de passer deres arbejde og sørger for at håndhæve de retningslinjer, som er baseret på myndighedernes sundhedsmæssige vurdering af en genåbning af Danmark. Det er mit indtryk, at nogle borgere oplever, at kravet om coronapas på bibliotekerne er særligt svært at acceptere, fordi bibliotekerne jo er det sted, hvor man normalt har fri adgang og ikke møder kontrol, siger Tine Segel. Hun peger desuden på en anden udfordring ved kravet om coronapas.
- Biblioteket er for alle, og det betyder, at bibliotekerne også har mange brugere, der har svært ved at navigere i et samfund, der pludselig kræver test og coronapas i forbindelse med rigtig mange aktiviteter. Men det ændrer ikke ved, at det er vigtigt, at vi sikrer en tryg og sikker adgang på bibliotekerne, så det er trygt og sikkert for både brugere og personale at opholde sig på biblioteket, siger hun.