Gå til sidens indhold

Hvad gør vi med fremtidens musikformidling?

Konferencen ’Musikken som fortæller’ har til formål at sætte gang i arbejdet med at styrke formidlingen af særligt dansk musik og kulturarv. Medarrangør Niels Mark oplever, at et fornyet fokus på musikken er tiltrængt.

På konferencen tages temperaturen på musikformidling med særligt fokus på den danske musik og kulturarv

Musikforbruget påvirkes i stigende grad af forbrug af streamingtjenester og cd’ens død. Som en naturlig følge har flere biblioteker skaleret ned på fysisk musikmateriale. Men danskernes interesse i musik er stadig stor.

I Moos-Bjerres undersøgelse af brugergrundlaget for ny digital musikbibliotekstjeneste (2018) peger eksperterne på, at bibliotekerne bør fokusere på formidling af dansk musik og kulturarv samt nichemusik som jazz og klassisk. Derudover fremhæver rapporten, at der ligger et potentiale i bibliotekernes fysiske rammer og i nye samarbejder.

Netop disse anbefalinger danner rammen for konferencen ’Musikken som fortæller’, som afholdes online 11. maj 2021. Arrangementsplanlægger Niels Mark, teamleder for Odense Musikbibliotek og redaktør på Bibzoom, mener, at konferencen, der er støttet økonomisk af Forbundet Kultur og Information, falder på et tørt sted. Derfor tog han sammen med Ole Bisbjerg, chef for Billund Biblioteker & Borgerservice, initiativ til konferencen sammen med faggruppen MUFA og foreningen DMBF.

Hvorfor er musikformidling fortsat vigtigt?

- Flere dropper at købe fysisk musik, så hvad gør vi? Kan vi gøre fysisk musik mere attraktivt? Skal vi udarbejde nye værktøjer, som formidler musikken til brugerne? På Odense Musikbibliotek oplever vi stigende fjernlån fra vores musiksamling, så vi kan se, at der stadig er interesse, fortæller Niels Mark.

- Bibliotekerne kan spille en anden rolle end de store streamingtjenester, fordi vi netop kan formidle dansk kulturarv, musik der falder udenfor top 50-listerne, og generelt musik, der peger tilbage i tiden, hvilket der er et behov for. Jeg synes, det er vigtigt, at vi løfter den del af vores formidlingsopgave.

Hvorfor skal man tilmelde sig konferencen?

- Konferencen bygger videre på resultaterne fra Moos-Bjerres rapport og siger: nu er det nu, vi skal arbejde videre med det her område. Hvis jeg skal fremhæve et indslag på konferencen kunne det være ’DR og musikopdagelse i en digital medievirkelighed’ med redaktionschef på DR Ung, Kasper Tøstesen. Det glæder jeg mig meget til. DR og folkebibliotekerne er de to store nationale kulturinstitutioner, og jeg ser et stort potentiale i et samarbejde mellem os for at hjælpe dansk musik med at få mere opmærksomhed.

- Jeg glæder mig også til at høre Det Kgl. Biblioteks indslag om digital musikkulturarv og deres tanker om at samarbejde med folkebibliotekerne.

Hvad håber du, at deltagerne får ud af konferencen?

- Jeg håber, at vi bliver klogere på, hvordan vi kan arbejde videre med fremtidens musikformidling. Konferencen skal være en trampolin der bringer os videre til at styrke området. Det er der behov for.

- Vi har fået rigtig god respons på programmet og oplever allerede stor interesse. Det er længe siden, der har været fokus på området i biblioteksregi, så det falder på et tørt sted, afslutter han optimistisk.

Se programmet og tilmeld dig her

Konferencen er arrangeret i et samarbejde mellem MUFA, DMBF, Billund Bibliotekerne og Borgerservice og Odense Bibliotek & Borgerservice. Konferencen er støttet økonomisk af Forbundet Kultur og Information.