Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

En stor del af danskerne er bekymrede for fake news

Ifølge Kulturministeriets nye rapport 'Medietillid, fake news og fakta-tjek' er 48 % af danskerne bekymrede for, at falske nyheder forhindrer dem i at vide, hvad der i virkeligheden foregår.

En majoritet af danskerne har dog tillid til de nyhedskilder, de konsumerer

48 % af danskerne er i større eller mindre grad bekymret over, om falske nyheder forhindrer dem i at vide, hvad der i virkeligheden foregår.

Til gengæld har en stor andel af befolkningen tiltro til, at de nyhedsmedier, de selv benytter, er sande og kun beretter fake news som fejl. Hvordan hænger det sammen? I rapporten står der følgende bud:

»(…) mængden af information, der er tilgængelig generelt, er så omfattende og overvældende, at nogle prøver at skærme sig fra nyhedsstrømmen og ganske enkelt ikke orker den. Så bekymringen kan måske være affødt af en underliggende tvivl om, hvorvidt man selv er i stand til at sortere i al denne information og plukke det rigtige ud.«

- I Forbundet Kultur og Information er fri og lige adgang til information en kerneværdi, ligesom vi advokerer for vigtigheden af at udruste børn og unge med informationskompetencer, der gør dem i stand til at validere information og dermed deltage i det demokratiske samfund på et oplyst grundlag, udtaler formand Tine Segel.

- Hvis flere og flere danskere frygter ikke at kunne finde information, er det et tegn på, at danskerne ikke i tilstrækkelig grad formår at tilegne sig disse kompetencer. Det kalder på medlemmernes kompetencer og bidrag i eksempelvis uddannelsessystemet.

 

Dyk ned i rapporten

Kulturministeriets pressemeddelelse