Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold

Stor tilslutning til overenskomstresultat på DR

Efter svære forhandlinger og en truende konflikt er der indgået ny overenskomst for forbundets medlemmer ansat i DR.

Der er indgået ny overenskomst på DR med et tilfredsstillende resultatet, der blandt andet byder på lønstigninger, der kan mærkes.

92 procent af forbundets medlemmer ansat i DR deltog i afstemningen, og 100 procent stemte ja til resultatet af overenskomstfornyelsen på DR for de kommende tre år. På den baggrund var det ikke svært for Forbundet Kultur og Informations hovedbestyrelse at godkende resultatet. Også blandt de øvrige AC-organisationer var ja-procenten meget høj.

Forud for overenskomstresultatet har været et svært forhandlingsforløb. DR’s økonomi er presset, og samtidig forventede medarbejderne markante lønstigninger efter mange år med minimale lønreguleringer. DR afgav i forhandlingsforløbet lockoutvarsel, der blev modsvaret at organisationernes strejkevarsel. Risikoen for konflikt pr. 1. juni fik Forligsinstitutionen til at indkalde parterne til forhandlinger hos Forligsmanden. Efter 16 timers forhandlinger udsatte Forligsmanden konflikten i 14 dage, og parterne blev sendt hjem med den opgave endnu engang at forsøge at nå til enighed.
Den 3. juni lykkedes det så at nå et resultat, som alle parter efterfølgende har fået stemt hjem.

Hovedelementet i overenskomstresultatet er lønstigninger på i alt 4,65 procent over de kommende tre år. I kroner og ører svarer det til, at alle ansatte akademikere er sikret en lønstigning, der ved periodens udløb udgør godt 25.000 kroner årligt. Derudover er afsat 1 procent af lønsummen til forhandling af individuelle tillæg i 2021.

Udover lønstigninger får alle 1 feriefridag mere, så der fremover er ret til 5 årlige feriefridage.

Chefjurist i Forbundet Kultur og Information Karin V. Madsen er godt tilfreds med resultatet.

 - Det er et resultat, vi godt kan være tilfredse med. Vi forhandlede i en vanskelig tid, og medlemmerne havde efter mange år med meget små lønreguleringer en berettiget forventning om, at der denne gang skulle lønkroner på bordet. Det holdt hårdt, men alle vores medlemmer fik en lønstigning, der kan mærkes, og det var det, vi gik efter. Men det var også tiltrængt, for vores medlemmer på DR havde et lønefterslæb, siger hun.