Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold
25. marts 2020

Skab et godt arbejdsmiljø derhjemme

Langt de fleste medlemmer må i øjeblikket arbejde hjemmefra, og det giver udfordringer. Specialkonsulent i Forbundet Kultur og Information Lone Rosendal deler her ud af sine råd til at skabe et godt arbejdsmiljø i hjemmet.

Rigtig mange medlemmer er helt eller delvist sendt hjem for at arbejde, og kontorarbejdspladsen er skiftet ud med spise- eller køkkenbordet. Det er ikke som det plejer, og du har ikke selv valgt det, så det handler om at få det bedste ud af situationen. Har du mulighed for at følge nedenstående råd, vil det forhåbentlig biddrage til et bedre arbejdsmiljø.

Ergonomi

Uhensigtsmæssige arbejdsstillinger i længere tid giver problemer, og derfor er det vigtigt at indrette sig bedst muligt. Tænk på bordets højde: Kan din stol indstilles eller justeres, så det passer, og hvordan er lyset i forhold til din pc/ipad? Har du mulighed for at hente din kontorstol, tastatur, mus med videre? 

Bevægelse

Er din hjemmearbejdsplads ikke helt optimal, så sørg for at skifte stilling mange gange – det forbygger! Stå op, går rundt, skift stol med videre.  Det anbefales at rejse sig op mindst to gange i timen. Lav strækøvelser og bevæg dig på stedet. Prøv dig frem. Når du holder pauser, så prioriter at komme ud og få noget luft.  

Pauser og struktur

Strukturer din arbejdsdag, så godt du kan. Forventningsafstem med din ledelse og kolleger, hvis det er nødvendigt. Hvornår arbejder I, hvornår holder I frokostpause og hvornår slutter arbejdsdagen.  Selvom du også passer børn, så forsøg at få struktur på alligevel. Når arbejdspladsen flytter ind i stuen flyder arbejdsliv og privatliv meget nemt sammen. Prøv at holde det adskilt, så det ligner det ”normale” mest mulig.

Social kontakt

Sørg for at opretholde den kollegiale kontakt mest muligt. Mange har glæde af at bruge virtuelle mødeplatforme. Hold løbende kontakt med hinanden, og tænk på, at ingen kommer til at opleve, at de sidder som ”Palle alene i verden”, men fortsat føler sig som en del af arbejdspladsens sociale liv. Det kræver mere af os at opretholde den sociale kontakt i disse tider, fordi vi for eksempel ikke mødes ved kaffemaskinen. Tænk også på kolleger, som måske i forvejen er sårbare, sygemeldte på grund af stress stress, påtænkt afskediget eller andet og kan have ekstra brug for den sociale kontakt. 

Du kan også altid kontakte forbundet, hvis du har spørgsmål.