Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold
15. december 2020 Af Anette Lerche

Ny fælleserklæring på det kommunale område

Ny fælleserklæring giver mulighed for at bede medarbejdere i kommunerne om at varetage opgaver i kritiske funktioner. I erklæringen er der lagt op til frivillighed.

Coronavirus
Der er den 15. december indgået en ny fælleserklæring på det kommunale område.

KL og Forhandlingsfællesskabet har som følge af Coronavirus udarbejdet en ny fælleserklæring. Forbundet Kultur og Information har gennem vores medlemskab af Akademikerne medejerskab af erklæringen, der omfatter de 69 kommuner, der er omfattet af ekstra restriktioner. Aftalen tager dog højde for, at flere kommuner kan blive omfattet af ekstra restriktioner.

I erklæringen er der lagt vægt på frivillighed, lige som der også i  aftalen er krav om fælles dialog og indgåelse af lokale aftaler, som forudsætning for fleksibilitet.

Blandt andet står der:

Parterne er derfor enige om, at det i denne fortsat ekstraordinære situation, hvor det er nødvendigt at få brudt smittekæderne og begrænse udbredelsen af Covid-19 i de 69 kommuner, kan blive nødvendigt at bede medarbejdere om at varetage opgaver i kritiske funktioner eller opgaver i tilknytning hertil på andre tidspunkter, lokaliteter og/eller overenskomst-/fagområder, end de normalt udfører deres daglige arbejde. Udgangspunktet vil være, at den enkelte medarbejder, der evt. skal varetage nye og uprøvede opgaver, inddrages så tidligt som muligt, herunder tages med på råd i forbindelse med ændringer i arbejdsopgaver.

Parterne er enige om, at det er at foretrække, hvis det er baseret på frivillighed, når medarbejdere skal varetage opgaver uden for det normale arbejdsområde, og at arbejdsgiver har ansvar for den nødvendige oplæring.

Forbundet Kultur og Information står bag den fleksible tilgang, men understreger at det er vigtigt, at der indgås aftaler med respekt for de lokale forhold.

- Fælleserklæringen bør håndhæves ordentlig og i tillid, så vi håber ikke at se den anvendt uhensigtsmæssigt, som vi så enkelte tilfælde af i foråret og sommeren, siger formand Tine Segel. 

Aftalerne vil blive drøftet lokalt, og opstår der spørgsmål, kan du kontakte forbundets konsulenter på mail RaadgivningogForhandling@kulturoginformation.dk. 

Læs fælleserklæringen her.