Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold
18. maj 2020 Af Anette Lerche

Nu skal medarbejderne tilbage

I marts 2020 blev der indgået aftaler om, at arbejdsgivere i regioner og kommuner kunne flytte medarbejdere til kritiske opgaver. Men i takt med at hverdagen normaliseres, og blandt andet bibliotekerne genåbner, skal medarbejderne også tilbage til deres almindelige arbejde, mener formand Tine Segel.

Plastiklegetøj
Vask af legetøj er et eksempel på opgaver, biblioteksansatte har løst i daginstitutionerne som følge af fælleserklæringen. Arkivfoto © Jakob Boserup

 

På det regionale område blev parterne den 14 maj 2020 enige om, at situationen omkring Covid-19 er normaliseret, så man kan vende tilbage til almindelig planlægning af arbejdsopgaverne. Derfor er aftalen om udlån af medarbejdere på det regionale område ikke længere i brug.

På det kommunale område fortsætter aftalen om udlån af medarbejdere til kritiske funktioner til og med 31. maj. Derfor er der fortsat i kommunerne eksempler på, at medarbejdere fra bibliotekerne løser opgaver i daginstitutioner og skoler.

- Da fælleserklæringen blev indgået, stod vi i en ekstraordinær situationen, og det var afgørende, at vi som samfund prioriterede samfundskritiske områder. Derfor bakkede vi naturligvis op om aftalen. Nu er Danmark ved at genåbne, bibliotekerne er åbnet den 18. maj, og derfor mener jeg, at vi skal tilbage til en normal hverdag, når fælleserklæringen udløber den 31. maj, siger formand for Forbundet Kultur og Information Tine Segel.

- Jeg hører fra medlemmer i visse kommuner, at de ikke kan komme tilbage på deres arbejde på bibliotekerne og hjælpe med genåbningen, fordi de fortsat er udkommanderet til andre opgaver. Ånden i fælleserklæringen var, at vi stod i en ekstraordinær situation, og det vi ser nu i visse kommuner tenderer misbrug af fælleserklæringen. Det ærgrer mig, for jeg er af den klare overbevisning, at man kunne have løst udfordringerne ved at lade medarbejderne melde sig frivilligt og ved at ansætte vikarer til de funktioner hvor der er behov for ekstra hænder.

Som samfund har vi stået sammen i de seneste måneder, og vi har passet på hinanden. Nu skal vi passe på hinanden i en kontrolleret genåbning, og der er virkelig brug for, at bibliotekerne igen løfter deres opgaver i velfærdsdanmark og ikke mindst, at deres medarbejdere kommer tilbage og løser deres opgaver på bibliotekerne, siger Tine Segel.