Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold
09. november 2020 Af Ditte Hillebrand Mortensen

Lukket ned – igen. Nordjylland i en coronatid

I dag trådte alle restriktioner i kraft for de syv berørte nordjyske kommuner, hvor bibliotekerne er lukket frem til 3. december. Et af forbundets medlemmer beretter om frustration over ikke at kunne være der for brugerne – men også om, at man udnytter situationen positivt til at opkvalificere sig.

Foto: Fjerritslev Bibliotek.

I dag trådte restriktionerne i kraft i Nordjylland. Hvordan er stemningen hos jer?

- Det var svært i foråret, og det er ikke sjovere i anden omgang. Vi har haft et skrøbeligt år, både ift. nedgang i det fysiske fremmøde, da mange af brugerne er usikre på om de tør komme, og arrangementer der bliver aflyst. Alt i vores efterårskatalog er blevet aflyst enten pga. restriktioner eller fordi foredragsholderne har aflyst eller udsat det.

Vi opfordrer selvfølgelig brugerne til at bruge eReolen, filmstriben, elektroniske tidsskrifter osv. Men inden for vores segment af ældre, er der mange der ikke er digitale. Det betyder, at en stor gruppe brugere er overladt til sig selv. Under første nedlukning fik vi lov til at køre ud med bogposer, men krisestaben har meldt ud, at det ikke bliver muligt i denne omgang.

Hvad er reaktionen på det?

- Vi vil gerne være på myndighedernes side, men det er svært når vi bliver mødt med brugere med en mere kontant holdning, fx nede hos købmanden henover frysedisken. De er frustrerede og det er vi også – vi vil jo gerne være der for dem. Det gør heller ikke de ensomme mindre ensomme at der bliver lukket ned for det eneste frit tilgængelige kulturtilbud i deres område.

Jytta Eriksen er bibliotekar og tillidsrepræsentant hos Jammerbugt Biblioteker i Nordjylland.

Hvordan tror du de næste uger bliver?

- Jeg håber selvfølgelig, at perioden ikke bliver forlænget. Vi stoler på myndighedernes anbefalinger, og det gør at vi følger os trygge i den beslutning der er taget. Men derfor er det stadig ikke fantastisk ikke at kunne servicere brugerne. Det er dét der trykker os alle sammen mest.

Til gengæld er vi glade for, at Forbundet og Centralbibliotekerne har mange webinartilbud, så vi kan bruge tiden på at dygtiggøre os og åbne vores horisonter ift. områder, vi ikke har tid til at fordybe os i til daglig. I personalegruppen sender vi webinarer rundt, der kunne være relevante inden for formidling, børn, voksenindkøb eller noget fjerde. På den måde holder vi hinanden opdateret, selvom vi sidder i hver ende af kommunen.

 

Berørte medlemmer er velkommen til at kontakte forbundet på mail eller telefon 3888 2233.

Læs mere om restriktionerne i de syv kommuner her.