Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold
10. august 2020 Af Formand Tine Segel

KI i pressen: Vi må overveje alternativer til techgiganterne

Formand Tine Segel har i et debatindlæg i Politiken den 20. august skrevet om vigtigheden af at sikre alternativer til kommercielle tjenester, når det handler om adgangen til kultur.

Formand Tine Segel har den 10. maj et debatindlæg i Politiken.

Striden mellem danske Koda og techgiganten Google betyder, at mange danske kunstneres musik ikke længere er tilgængelige på YouTube. Det handler om penge i første omgang, men striden viser også, at det er sårbart at lægge adgangen til vores kulturarv og ikke mindst formidlingen af den udelukkende i kommercielle tjenesters hænder. For hele samlingen kan lukkes ned og fjernes med dags varsel, hvilket vi nu ser på YouTube. Dermed kan kunsterne miste en vigtig platform, og alle vi andre mister adgangen til den kultur, vi oplevede som en selvfølgelighed.

For år tilbage forsøgte de danske biblioteker – via tjenesten Bibzoom – at lave en musikstreamingstjeneste til danskerne. Det viste sig dog, at Bibzoom ikke kunne konkurrere med eksempelvis Spotify og YouTube på tilgængelighed, udbud og brugervenlighed. Den fungerer derfor i dag som en formidlingsportal med lytteguides og artikler om musik i alle genrer. Så er det gået bedre for både eReolen og Filmstriben, der er bibliotekernes ebogs-, lydbogs- og filmportal. Her formidles og kurateres kultur til danskerne, og det er muligt at låne digitalt, hvilket mange benyttede sig af i foråret, hvor de fysiske biblioteker var lukkede på grund af COVID-19.

Tjenesterne er ikke gratis, bibliotekerne betaler rettighedshaverne for, at danskerne har adgang til kultur uden betalingsmur og kommercielle interesser. Jeg mener ikke nødvendigvis, at den digitale musik igen kan stilles til rådighed af bibliotekerne, men for mig at se er den aktuelle situation en påmindelse om, hvor vigtigt det er, at vi som samfund tager debatten om alternativer til de kommercielle tjenester, når det kommer til adgangen til kultur.