Tilmeld dig

Forbundet Kultur og Informations generalforsamling 2021

Gå til sidens indhold
01. april 2020 Af Tine Segel

Hilsen fra formanden: Mens vi venter på genåbningen

Vi må ikke glemme, at der også i kulturlivet hentes kapital til vores liv og samfund – åndeligt såvel som økonomisk, skriver formand Tine Segel i en hilsen til medlemmerne.

Informationsspecialister, bibliotekarer og kulturformidlere kan om nogen levere varen på distancen, skriver formand Tine Segel i en hilsen til medlemmerne.

Så kom der endelig nogle opløftende nyheder i disse tider. En nyhed om, at hvis vi fortsat holder afstand, ikke stimler sammen – ude, såvel som inde – og generelt følger myndighedernes anvisninger og bliver hjemme henover påsken, ja så kan der åbnes gradvist op for Danmark igen efter påske. 

Hvad der ligger i en gradvis åbning ved kun statsministeren og hendes folk på nuværende tidspunkt. Skoler, daginstitutioner og forretninger ligger nok først for – biblioteket måske ikke.

Men for den opgaveskrivende studerende eller elev er det kritisk at have adgang til kilder. For virksomhederne er compliance og systemhåndtering ikke sat ud af spil, og kulturen bærer mange igennem en tid i isolation.

Men med stigningen i de digitale udlån gennem de seneste uger, og med den formidling og vejledning som er leveret til borgere, elever og studerende, er det bevist, at informationsspecialister, bibliotekarer og kulturformidlere om nogen kan levere varen på distancen. Et billede, som har været lidt mudret af, at det fra starten blev kommunikeret ud fra statsministeren, at nu blev biblioteket lukket. Det er nemlig heldigvis ikke rigtigt – for selvom det fysiske bibliotek har været lukket, så har I været i fuld sving ude i bibliotekerne og på vores andre offentlige arbejdspladser. Og fra vores medlemmer i det private har vi også meldinger om, at arbejdet er fortsat på distancen. Det har været vigtigt for mig, at historien om jeres arbejde hjemmefra er blevet fortalt på vores hjemmeside, sociale medier og gennem det politiske system i Akademikerne. Men for den opgaveskrivende studerende eller elev er det kritisk at have adgang til kilder. For virksomhederne er compliance og systemhåndtering ikke sat ud af spil, og kulturen bærer mange igennem en tid i isolation.

Der er ikke nogen tvivl om, at arbejdet med kultur og information har en essentiel funktion i disse tider. Definitionen ”samfundskritisk” har med rette været sat på vores sundhedssystem og beredskab, der er altafgørende for, at Danmark kommer trygt igennem denne krise. Men for den opgaveskrivende studerende eller elev er det kritisk at have adgang til kilder. For virksomhederne er compliance og systemhåndtering ikke sat ud af spil, og kulturen bærer mange igennem en tid i isolation. Litteraturen får os til enten at glemme eller forstå nye aspekter ved pandemien, og hver morgen synger vi hjemme hos os morgensang på DR – sammen med alle dem, der står foran deres fjernsyn eller radio. Kulturen er vigtig. Den skaber indhold i vores liv og binder os sammen, og derfor er det også vigtigt, at der nu forhandles om hjælpepakker til kulturlivet. Selvom sundhed og erhvervsliv er kommet i første række, skal vi ikke glemme, at der også i kulturlivet hentes kapital til vores liv og samfund – åndeligt såvel som økonomisk. 

 

Selvom sundhed og erhvervsliv er kommet i første række, skal vi ikke glemme, at der også i kulturlivet hentes kapital til vores liv og samfund – åndeligt såvel som økonomisk.

 

For de institutioner vores medlemmer arbejder på, kommer der sandsynligvis også et økonomisk efterspil. Der er åbnet op for ekstra adgang til litteratur, film og databaser via bibliotekernes tjenester, og de bruges flittigt viser de nyeste tal. Hurra for det, men der er jo en regning, der skal betales, og er det ud af de eksisterende budgetter, eller tilføres der ekstra midler? For selvom nogle forlag har udvist samfundssind og stillet deres litteratur, lærebøger og indhold til rådighed i denne periode, skal der også her fortsat tjenes penge, så der kan skabes nyt. 

De seneste to uger har vist, at vores danske model er stærk i krisetider. Der er lavet aftaler omkring vores dagpengesystem, så ledige kan få ekstra sikkerhed. Og udover hjælpepakker er der på det offentlige område lavet fælleserklæringer om, at medarbejdere kan overflyttes til funktioner i nødberedskabet, og i sidste uge kom der så en aftale omkring afvikling af 5 feriedage, for dem der ikke varetager en kritisk funktion eller kan arbejde hjemmefra. I skrivende stund har det ikke givet anledning til større sager i vores rådgivning, og mit indtryk er, at der er fundet lokale løsninger på de kommunale, regionale og statslige arbejdspladser. Det samme vil ske, når vi skal til at åbne op for funktioner igen, og her må et af de vigtigste budskaber være at have fokus på koordinering, sikkerhed, arbejdsmiljø og på at få alle med i de delvise rul, som vi må forvente kommer til at ske. 

Alt i alt har vi gennem de sidste uger bevist, at vi som samfund står stærkt i krisetider. Dette er ikke en situation, som nogen af os har ønsket at stå i, og for nogen er det deres livsværk, som står til at gå i opløsning. Men med de forsigtigt optimistiske meldinger, kan vi holde påskeferie, passe på hinanden ved at holde afstand, og håbe på at vi efter påsken kan begynde en delvis åbning af vores samfund – så v i langsomt kan vende tilbage til en mere almindelig hverdag.