Gå til sidens indhold
21. december 2020 Af Anette Lerche

Forbundet rykker for opdaterede retningslinjer

Der er ikke kommet nye retningslinjer for bibliotekerne, siden Statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde torsdag den 16. december 2020 lukkede Danmark yderligere ned. Det undrer Tine Segel, formand i Forbundet Kultur og Information, der efterlyser handling og peger på, at man bør overveje at lukke folkebibliotekerne for fysisk fremmøde mellem jul og nytår.

Coronavirus

Siden Statsminister Mette Frederiksen ved et pressemøde torsdag den 16. december 2020 lukkede storcentre, detailbutikker fra den 25. december og sendte de mindste skolebørn hjem på tidligere juleferie, har flere af Forbundet Kultur og Informations medlemmer på folkebibliotekerne undret sig over, at det ikke har ført til ændringer i retningslinjerne for bibliotekerne, der fortsat kan holde åbent for eksempelvis afhentning af reserverede materialer.

- Vi oplever, at medlemmerne er delte i dette spørgsmål. Nogle er glade for, at bibliotekerne fortsat kan yde en service, og vi kan også se, at mange borgere sætter stor pris på tilbuddet. Men vi har også mange medlemmer, der er utrygge ved at gå på arbejde og ikke mindst undrer sig over, at bibliotekerne bliver et sted, hvor borgere tager til for at hente materialer, når den overordnede opfordring fra sundhedsmyndighederne lyder, at befolkningen skal blive hjemme mest muligt, siger Tine Segel. Hun peger på, at en af styrkerne ved de danske biblioteker er deres mange digitale tilbud og digitale formidling, som jo gør, at borgerne kan se film, høre lydbøger og læse e-bøger digitalt.

Tine Segel havde ventet, at retningslinjerne for bibliotekerne ville blive opdateret i direkte forlængelse af det seneste pressemøde i Statsministeriet den 16. december.

- Da det ikke skete, rykkede forbundet for det fredag den 18. december. Og her i weekenden har vi sendt endnu en anmodning afsted, siger Tine Segel.

I mailen peger forbundet blandt andet på, at der er flere kommuner, der tolker retningslinjerne i en retning af, at bibliotekerne skal være delvist åbne, hvilket skaber utryghed blandt medarbejderne, fordi det står i kontrast til den overordnede kommunikation fra sundhedsmyndighederne om, at danskerne skal blive mest muligt hjemme, og at butikker skal holde lukket fra den 25. december til den 3. januar – undtaget supermarkeder, apoteker og lignende.

- Vi opfordrer derfor til, at der enten sker en skærpelse eller en tydeliggørelse af de aktuelt gældende retningslinjer, hvor man indskærper, at der anlægges en restriktiv fortolkningspraksis i forhold til de gældende retningslinjer, ligesom vi opfordrer til, at man overvejer en fuldstændig lukning af de fysiske biblioteker i perioden fra den 25. december til den 3. januar 2021, så de følger de retningslinjer, der gælder butikker, kulturtilbud, sport- og fritidstilbud og lignende. Det kan vi pege på, fordi bibliotekerne jo kan holde åbent digitalt, siger Tine Segel.

Se mere om corona her.