Gå til sidens indhold
17. december 2020 Af Anette Lerche

Danmark lukkes yderligere

Torsdag den 16. december 2020 blev Danmark lukket yderligere for at bremse smittespredningen. Vi ser mod en vinter præget af høje smittetal og en mulig forlængelse af restriktionerne, der indtil videre løber til 3. januar 2021, siger formand Tine Segel.

Tine Segel, formand i Forbundet Kulturo og Information. Foto Jakob Boserup

- Vi står i en situation med et forhøjet risikoniveau, og vi må desværre forvente høje smittetal her i vinter, hvilket kan forlænge restriktionerne ud over 3. januar 2021, siger formand i Forbundet Kultur og Information Tine Segel, der ser med den nuværende coronasituation med stor alvor.

Til hovedbestyrelsesmødet den 16. december drøftede bestyrelsen de nuværende coronarestriktioner, hvor bibliotekerne ud fra en sundhedsfaglig vurdering holdes lukket for offentligheden, dog med mulighed for betjening af elever og studerende, samt eventuel aflevering af materialer eller afhentning af reservererede materialer uden ophold i biblioteksrummet. Disse retningslinjer blev senest opdateret på Kulturministeriets hjemmeside den 15. december. 

- Vi ved endnu ikke, om retningslinjerne for bibliotekerne vil blive opdateret som følge af de nyeste restriktioner fra den 16. december, der jo er meget omfattende og blandt andet rammer storcentre og detailhandlen hårdt, siger Tine Segel.

- Men det er klart, at det presser forbundet på at få afklaret hurtigst muligt, da jeg ved, at medlemmerne ser på coronasituationen med stor alvor og ønsker at agere ansvarligt. Derfor har forbundet gennem hele coronasituationen arbejdet for, at det skal være sikkert at bruge bibliotekerne for borgerne, og at det skal være sikkert for medlemmerne at gå på arbejde. For at sikre dette har vi været i tæt dialog med myndigheder og øvrige organisationer på området. Desuden har vi slået meget på, at biblioteksmedarbejdere kan løse mange af deres opgaver digitalt, og at bibliotekerne igennem hele foråret var åbent digitalt, siger Tine Segel.

Tag dialogen lokalt

- Vi opfordrer til, at man tager dialogen på arbejdspladserne mellem tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant og ledelse og overvejer i hvilket omfang, der skal være adgang til det fysiske bibliotek i den situation, vi står i lige nu, hvor der er en klar opfordring til danskerne om at blive hjemme.  Det afgørende for mig er, at driften af bibliotekerne skal ske på en forsvarlig måde. Er man i tvivl omkring tolkning af retningslinjerne, og kan tvivlsspørgsmål ikke løses lokalt, så skal man henvende sig til forbundet, siger Tine Segel.

Hun mener, at det er vigtigt at bibliotekerne prioriterer at formidle de digitale tilbud og at vejlede borgerne i at bruge dem, siger Tine Segel.

Blandt andet bør man have særligt fokus på målgrupper som ældre, men også udsatte børnefamilier, der ikke brugte det digitale tilbud i samme omfang som øvrige børnefamilier under nedlukningen i foråret. Desuden bør man have fokus på kompetenceudvikling og planlægning af den digitale biblioteksdrift også fremadrettet.