Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold
08. januar 2020

BF i pressen: Bibliotekerne skal være for alle

BF's formand Tine Segel skriver den 20. december 2019 på Fyens.dk og i Fyns Amts Avis om vigtigheden af bibliotekstilbud i lokalsamfundet.

BF's formand skrev i et debatindlæg i Fyns Amts Avis den 20. december 2019 om vigtigheden af lokale biblioteker.

På Langeland har episoder med uro og hærværk desværre betydet, at biblioteket i hvert fald frem til februar lukker for alle brugere efter klokken 18.

Som en reaktion på et aktuelt uroproblem kan det være en fornuftig løsning at begrænse åbningstiden, så eksempelvis SSP får mulighed for at arbejde for at løse problemerne.

Men at begrænse adgangen til biblioteket er ikke den rette løsning på langt sigt, da det er afgørende for et lokalområde at have en bred åbningstid, så bibliotekets mange tilbud kan komme i spil blandt borgerne uanset om de er travle børnefamilier, unge under uddannelse eller sommerhusgæster. Samtidig er det også afgørende, at bibliotekets medarbejdere ikke skal arbejde med at løse uroproblemer i det daglige, men med kerneopgaverne oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet, der kommer hele lokalsamfundet til gavn.

I et interview med SSP-leder i Langelands Kommune Peter Hellerstedt Nyholm i Fyns Amts Avis den 15. december om de aktuelle udfordringer med uro omkring biblioteket på Langeland inddrages Bibliotekarforbundets undersøgelse om uro på folkebibliotekerne fra 2017. Peter Hellerstedt Nyholm efterlyser en nuanceret debat om uroen på biblioteket, og det vil Bibliotekarforbundet gerne bidrage til.

Undersøgelsen om uro viser, at der er sket en stigning i tilfældet af uro på bibliotekerne i perioden fra 2016 til 2017 både i den betjente og ubetjente åbningstid. I undersøgelsen er uro defineret meget bredt - det omhandler alt meget støjende adfærd til hærværk, og man kan ikke sige noget generelt ud fra undersøgelsen om, hvorfor uroen opstår eller konkludere på baggrund af undersøgelsen, at der er tale om et generelt landsdækkende problem.

Langt de fleste steder passer brugerne godt på deres biblioteker - både unge som gamle - og sætter stor pris på, at biblioteksrummet er frit og tilgængeligt. Når uroen på biblioteker opstår, er det ofte kun i perioder og på grund af lokale forhold - eksempelvis at en gruppe unge mangler et sted at mødes, besparelser i den sociale indsats eller lignende.

Derfor er det vigtigste at fokusere på - lokalt - i kommunerne, hvordan man kan løse problemerne, så biblioteket igen bliver et sted for alle. Netop på Langeland, hvor der kan være langt til kulturtilbud, og hvor man ønsker at løfte de unges uddannelsesniveau, er det vigtigt at værne om det gode bibliotekstilbud, der skal være for alle.