Gå til sidens indhold
21. august 2019

Risiko for fortsatte besparelser på kulturen

Under valgkampen meldte socialdemokraterne, at det skulle være slut med to-procentsbesparelser på kulturområdet. Men kulturminister Joy Mogensen vil ikke afvise, at besparelserne fortsætter.

BF's formand Tine Segel understreger, at besparelserne på kulturområdet også rammer Danmark som videnssamfund. Arkivfoto Jakob Boserup

I følge Altinget har kulturminister Joy Mogensen på et lukket møde forberedt kulturaktører på, at omprioriteringsbidraget kan fortsætte, når regeringen præsenterer finanslovsudspillet i efteråret. Ministeren understreger dog, at det er for tidligt at melde noget ud. I et svar til Altinget skriver ministeren 

”Regeringen er ved at se på Danmarks samlede økonomi for de næste år, hvor også omprioriteringsbidraget indgår. Mens finanslovsforslag for 2020 stadig er under udarbejdelse, er det for tidligt at melde noget ud på de enkelte delområder.” 

Under valgkampen understregede den daværende socialdemokratiske kulturordfører Mogens Jensen ellers , at besparelserne havde ramt for hårdt. Ligesom flere andre partier mente, at omprioriteringsbidraget skulle afskaffes.

Bibliotekarforbundets formand Tine Segel er ærgerlig over, at der nu er tvivl om, hvorvidt besparelserne fortsætter eller ej. 

- Besparelserne på kulturområdet har kostet dyrt i blandt andet forskningsbibliotekerne. Det rammer Danmark som videnssamfund, og det er stærkt bekymrende, hvis regeringen dropper løftet om at afskaffe dem. Kultur er ikke flødeskum, skriver hun i dag i et tweet.