Politiken bringer i dag en artikel om, hvordan børn og unge har svært ved at navigere i information og misinformation på grund af Googles søgealgoritmer. Det understreger problemet med besparelser på uddannelsesbibliotekarstillinger, siger BF’s formand Tine Segel.
Googles algoritmer gør, at elever får andre informationer via deres søgninger i Google, end deres lærere. Og det er problematisk, fordi den viden, de finder, ikke nødvendigvis er af samme kvalitet. Elevernes søgemønster på for eksempel musik, sociale medier og kendisser kan føre til anderledes og langt mindre akademiske resultater end deres læreres. Såkaldte ’filterbobler’. Det fremgår af en artikel, som Politiken bringer i dag.
For BF’s formand Tine Segel er det ikke ny viden – BF’s medlemmer beretter allerede om det - men det gør det ikke mindre alvorligt.
- Når børn og unge ikke får de rette kompetencer til at søge information, er det et kæmpe problem for vores samfund. Derfor skal det anerkendes, at det er en disciplin der tager tid og kræver vejledning og undervisning. Forhåbentlig hjælper artiklen til at sætte fokus på problemet, siger hun.
Tine Segel peger på de mange års besparelser på ungdomsuddannelserne, der har ført til, at mange uddannelsesbibliotekarer er sparet væk, som en væsentlig komponent i børnenes manglende søgekompetencer. Nærmere bestemt er der fra 2015 til 2018 blevet fyret 43 uddannelsesbibliotekarer, hvilket med et forsigtigt skøn betyder, at mellem 15 og 25 procent af uddannelsesbibliotekarerne er sparet væk på landsplan.
- Det er trist, at vi i et land som Danmark, der ønsker at være i front på uddannelsesområdet, tager til takke med børn og unge, der har svært ved at navigere i information og misinformation. Vi bør være mere ambitiøse og i bibliotekssektoren har vi peget på konsekvenserne ved de mange sparerunder på dette område, siger Tine Segel.
BF har lavet publikationen Fra Google til grundighed, der skal være med til at belyse værdien i at have en uddannelsesbibliotekar ansat på ungdomsuddannelserne.