Coronavirus

Find svar på dine spørgsmål om Coronavirus

Gå til sidens indhold
10. oktober 2019 Af Anette Lerche

BF i pressen: Biblioteksbesparelser - et svigt af borgerne

BF's formand Tine Segel advarer i et debatindlæg i Fyens Stiftstidende den 10. oktober mod konsekvenserne af et spareforslag, der rammer bibliotekerne i Assens Kommune voldsomt.

I Fyens Stiftstidende er der fokus på de meget store besparelser, der truer bibliotekerne i Assens Kommune

Antallet af biblioteker i Assens Kommune kan blive reduceret fra seks til tre eller helt ned til et, mens medarbejderstaben kan blive beskåret med op mod 75 procent. Det sker, hvis politikerne følger et forslag fra revisionsfirmaet BDO, som har kulegravet Assens Kommunes økonomi med henblik på at finde besparelser, skriver Fyens Stiftstidende den 10. oktober.

Det spareforslag har sendt rystelser gennem bibliotekspersonalet, fortæller bibliotekar og tillidsrepræsentant Heidi Mørch, der ikke tøver med at kalde forslaget for en massakre.

"Det er det jo. Det er faktisk ikke engang overdrevet," siger hun. "Vi ser selvfølgelig med dyb forundring på, hvordan man overvejer at fjerne op til 75 procent af en hel profession, som ikke kan erstattes af en anden. Der er – heldigvis – ikke et forslag om at fyre 75 procent af socialrådgiverne, lærerne eller noget andet. Det er en nedvurdering af en hel profession, der står som den tredjemest troværdige i Danmark", siger Heidi Mørch og peger også på et andet element:

"Det undrer os voldsomt i forhold til, at man sidder med en ny kultur- og fritidspolitik, i forhold til de indspark, vi er kommer med til Vision 2030, og i forhold til at man vil bruge et nyt moderne bibliotek for udviklingen af Assens by. På byrådsmødet før sommerferien sagde man jo, at vi også er nødt til at investere i nogle af de ting, der gør, at folk rent faktisk har lyst til at bosætte sig her."

BF's formand er også rystet over udsigten til så voldsomme besparelser. Hun skriver under overskriften "Biblioteksbesparelser: Et svigt af borgerne" et debatindlæg i Fyens Stiftstidende den 10. oktober. 

Biblioteksbesparelser: Et svigt af borgerne

Bibliotekernes formål er ”at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet”. Borgerne i Assens Kommune risikerer ved de aktuelle budgetforhandlinger så vidtrækkende besparelser, at der kan sættes spørgsmålstegn ved, om Assens Kommune lever op til Biblioteksloven. Vi taler om lukning af 3 til 5 biblioteksfilialer, afskedigelser af bibliotekarer og færre penge til nye bøger, ebøger og meget mere. Konsekvenserne vil være store.

Som formand for Bibliotekarforbundet er jeg ærgerlig over, at man i Assens ikke formår at se de muligheder, der er i bibliotekerne, og at man lader en snæver analyse bane vej for heftige besparelser. Når et lokalområde mister et bibliotek, kan det få store konsekvenser for lokalområdet, fordi nærheden til biblioteket er afgørende for, om borgerne (især børnene og de ældre) bruger det. Kort sagt stiller man de svagere endnu svagere.

Det er bibliotekets styrke, at man ikke behøver et abonnement for at få adgang til en bred og betjent samling på biblioteket. Folkebiblioteket tilbyder et åndeligt helle og et fysisk og nærværende mødested i lokalsamfundet, hvor alle borgere kan møde fagligt personale, der inspirerer.

Bibliotekarer skaber læselyst blandt børn i både daginstitutioner og skoler, og de understøtter livslang læring. De er også en vigtig del af den sociale indsats, hvor biblioteket kan gøre en enorm forskel for den enkelte. Biblioteket er et samlingspunkt og indgår i partnerskaber med alle kommunens øvrige institutioner – lige fra kulturhuse, musikskole, skoler til plejehjem.

Kære politikere. Tænk jer nu godt om og invester i bibliotekerne, så læselyst, dannelse, fællesskaber og kulturel aktivitet prioriteres lokalt. Det betaler sig."