Gå til sidens indhold
27. april 2016

Ny undersøgelse: Bachelorer er oftere arbejdsløse end kandidater

Det er dyrt både for den enkelte og for samfundet, hvis de studerende stopper ved bachelorgraden fremfor at tage en kandidatgrad. Det viser en ny undersøgelse fra Akademikernes A-kasse.

Det betaler sig for de studerende at tage en kandidatgrad. For det fører i langt højere grad til arbejdsløshed og endda langtidsledighed, hvis de studerende nøjes med en bachelorgrad. 

En analyse fra Akademikernes A-kasse viser, at 75 procent af de nyuddannede bachelorer fra Statskundskab fra efteråret 2014 og foråret 2015 var arbejdsløse i mere end et halvt år. Blandt kandidaterne fra Statskundskab var det i samme periode kun 9,3 procent, som var arbejdsløse i mere end et halvt år. Og det er ikke kun et problem for bachelorerne.

Vicedirektør i Akademikernes A-kasse Kim Them Serup siger til Politiken, at den samlede regning for de ledige akademiske bachelorer løber op i et pænt trecifret millionbeløb, hvis man kigger på de direkte ekstraudgifter til dagpenge.

BF anbefaler en kandidatgrad
BF’s hovedbestyrelse har flere gange diskuteret fordele og ulemper ved bachelorarbejdsmarkedet. Meldingen til de studerende er klar.

- Undersøgelsen fra Akademikerne bekræfter det, vi i BF allerede godt ved, siger BF’s formand Tine Jørgensen. - Det er langt sværere for bachelorerne at komme i job. Erhvervslivet efterspørger simpelthen ikke bachelorer i samme grad som kandidater. Derfor anbefaler vi også i dag de studerende på Informationsvidenskab og kulturformidling at blive kandidater. 

Lønudviklingen for BF’s medlemmer taler også sit tydelige sprog i den sammenhæng. Højere uddannelse giver højere løn og hurtigere lønstigning. Eksempelvis viser BF’s seneste lønstatistik, at en kandidat, som er dimitteret i 2010 eller senere, har en bruttoløn på 41.637 kroner, mens en Bibliotekar DB har en bruttoløn på 35.948 kroner.