Gå til sidens indhold
09. marts 2016

En dårlig løsning at tage SU’en fra kandidatstuderende

- Uddannelse skal være for alle uanset social baggrund. Derfor er forslaget om at erstatte SU’en på kandidatuddannelsen med et rentefrit lån yderst kritisabelt, siger BF’s formand i kølvandet på Axcelfutures anbefaling om at gøre netop det.

Et ekspertpanel nedsat af den private forening Axcelfuture, der analyserer investeringers betydning for vækst og arbejdspladser i Danmark, kom fredag den 4. marts med syv anbefalinger til, hvordan uddannelsessystemet kan nytænkes.

En af anbefalingerne var, at SU’en på kandidatuddannelserne laves om fra stipendier til et rentefrit lån. Dermed kan SU-systemet ”i højere grad bruges til at styre studiehastigheden og -motivationen,” skriver Axcelfuture blandt andet i en pressemeddelelse.

Et andet forslag fra ekspertpanelet er, at færre skal tage en kandidatuddannelse, og at det i højere grad skal styres, hvilke uddannelser de unge vælger.

Angiveligt vil disse omlægninger af SU’en på kandidatdelen kunne give en besparelse på op til tre milliarder kroner om året.

Forslaget har ført til debat og protest fra flere fagforeninger. Bekymringen er, at en lånebaseret SU vil skabe større ulighed. Bibliotekarforbundets formand Tine Jørgensen deler bekymringen:

- Det kunne lugte af, at man ønsker et bachelorarbejdsmarked, og det er hverken i vores eller virksomhedernes interesse. De sidste to år på kandidatuddannelsen giver både den faglige og analytiske ballast, som gør en forskel, når kandidaterne kommer ud på arbejdspladserne. Med et lånebaseret SU-system på kandidaten vil flere være nødt til at overveje, om de har råd til at fortsætte deres studier, selvom der er en samfundsmæssig gevinst ved, at de gør det, siger hun.

Læs mere om SU-debatten her:

Berlingske: Lånebaseret SU deler industrien og akademikerne

Politiken: Ekspertgruppe: Tag Su'en fra kandidater på universitetet