Urafstemning

Valg til Forbundet Kultur og Informations hovedbestyrelse

Gå til sidens indhold
20. januar 2016

BF’s formand efterlyser en nuanceret biblioteksdebat

BF's formand Tine Jørgensen efterlyste i Politiken i weekenden en mere nuanceret biblioteksdebat efter litteraturredaktør Jes Stein Pedersens indlæg "På bibliotekerne brænder man bøger".

Politikens litteraturredaktør Jes Stein Pedersen skrev i sit indlæg, at bibliotekarernes opgave er gået fra at hjælpe med udlån af bøger til afbrænding af bøger. Udgangspunktet for den påstand er de forandringer, der er sket i Københavns Kommunes Biblioteker i løbet af den seneste tid.

”Jes Stein Pedersen tager hele landets bibliotekarer som gidsler i en værdiladet debat, hvor fokus hurtigt forsvinder i dårlige billeder og termer som ”annus horribilis”, skriver hun og appellerer til, at aktørerne i biblioteksdebatten ikke falder tilbage til romantiske billeder af, hvad bibliotekerne var engang, men i stedet bygger videre på den politiske vision, bibliotekerne er udtryk for.

Stop besparelserne

En visionær og nuanceret debat er svær at tage, når besparelserne på bibliotekerne fortsætter, erkender Tine Jørgensen.

”Skal en sådan debat overhovedet give mening, må vi starte med endnu engang at appellere til, at der sættes en stopper for den manglende økonomiske og politiske støtte, som i mange tilfælde er en væsentlig kilde til den forandring, bibliotekerne gennemlever, og som Jes Stein Pedersen heldigvis også omtaler. Udsultningen af biblioteksbudgetterne gør ikke noget godt for hverken kerneopgaverne, som nogle borgere begynder at savne, eller udviklingen af bibliotekerne, som skal tiltrække nye målgrupper”, skriver hun.

Bibliotekssektoren må stå sammen

Tine Jørgensen ønsker, at bibliotekssektoren i højere grad diskuterer, hvilken kvalitet biblioteker fremover skal levere, og hvordan balancen mellem informationssøgning, litteraturformidling og arrangementsvirksomhed skal være. 

”Vi må forholde os til, at brugernes adfærd ændrer sig, uden at vi giver køb på det formål om oplysning, dannelse og kulturel aktivitet, som bibliotekerne har."